**************************************

**************************************

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ;

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας, υποψ. Τοπικός Σύμβουλος Βαρνάβα

            Πλησιάζει η ημέρα που ο «βασιλιάς — πολίτης» θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Γιατί αυτός είναι ο “τίτλος” που αποδίδουν οι υποψήφιοι στον απλό πολίτη. Όλα για κείνον γίνονται. Τόνοι χαρτιού, δεκάδες χιλιάδες ευρώ, συγκεντρώσεις, «δεσμεύσεις», «τακτοποιήσεις». Όλα για τον πολίτη.
            Κι αυτός ικανοποιείται, γιατί πρόσεξαν ότι υπάρχει. Γιατί του αναγνωρίζουν την αξία του, τον σέβονται, τον εκτιμούν.
            Και θα περάσουν οι εκλογές. Και θα διαπιστώσει — για μια ακόμη φορά -  ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. Ότι —για μια ακόμη φορά — ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ. Ότι  - για μια ακόμη φορά— απετέλεσε ένα πιόνι στην «μεγάλη σκακιέρα» των εκλογών.
            Άρα; Να μην ψηφίσουμε; Όχι φίλοι μου. Η λύση δεν είναι να μην ψηφίσουμε. Άλλωστε αυτό θα ήταν «ψωμί στο βούτυρο» των «καβαλάρηδων»και των επίδοξων «καβαλάρηδων» της τοπικής εξουσίας. Η «ιδανική πολιτεία» θα ήταν γι΄ αυτούς μια πόλη που θα ψηφίζουν μόνο οι «δικοί μας».
            Η λύση είναι να ξαναγίνουμε ΠΟΛΙΤΕΣ. Να πάψουμε να σερνόμαστε πίσω από τους «κατέχοντες την εξουσία» και να γίνουμε οι ΚΡΙΤΕΣ τους. Να πάψουμε να βολευόμαστε με ωραία λόγια και να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Να πάψουμε να επιλέγουμε το «μικρότερο κακό» και να απαιτούμε το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΟ.
            Το παραμύθι «όλοι ίδιοι είναι» μπορεί να είναι βολικό για να «αναπαύουμε» την συνείδησή μας, αλλά — το ξέρουμε όλοι – δεν ισχύει. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό και του τόπου μας οι ΣΩΣΤΟΙ και οι ΛΑΘΟΣ, οι ΙΚΑΝΟΙ και οι ΆΝΙΚΑΝΟΙ, οι ΗΘΙΚΟΙ και οι ΑΝΗΘΙΚΟΙ.
            Πρέπει να ξαναγίνουμε ΠΟΛΙΤΕΣ.
            Με κρίση, άποψη, θέση. Πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι  εμείς φέρνουμε την ευθύνη για τις επιλογές μας. Κανένας Δήμαρχος δεν μας επιβάλλεται δια της βίας. ΕΜΕΙΣ τον εκλέγουμε. Κατά συνέπεια οφείλουμε να ζυγιάσουμε καλά που θα ρίξουμε την ψήφο μας.
            Η παρούσα συγκυρία είναι κρίσιμη. Εκλέγομαι Δημοτική Αρχή για μια ολόκληρη πενταετία, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Οι παλιές συνταγές δεν αποτελούν λύση για το ΣΗΜΕΡΑ. Χρειάζονται νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, νέες πρακτικές. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι τίποτα καινούργιο δεν μπορεί να έρθει από παλιές καταστάσεις. Το ΧΘΕΣ δεν μπορεί να γεννήσει το ΑΥΡΙΟ.
            Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα. Ήρθε η ώρα να μπει ο Δήμος μας σε μια ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να ανανεώσουμε το πολιτικό σκηνικό της ενιαίας Πόλης μας. Να διαγράψουμε το χθες και αυτούς που το εκφράζουν, να αποφύγουμε την παγίδα αυτού που μοιάζει για νέο, αλλά στηρίζεται σε «παλιά υλικά» και να ανοίξουμε έναν νέο δρόμο. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας οι έντιμοι πολίτες, η νέα γενιά, οι κοινωνικοί αγωνιστές, οι ενεργοί πολίτες , κάθε ζωντανή δύναμη της κοινωνίας μας και να κάνουμε την διαφορά. Το μπορούμε, φτάνει να το θελήσουμε.
            Γιατί τούτη την φορά κανένας μας δεν έχει καμία δικαιολογία. Όλοι γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα, όλοι βιώνουμε προβλήματα, όλοι απαιτούμε λύσεις.
            Όλοι ξέρουμε λοιπόν. Το ερώτημα είναι: θέλουμε να αλλάξουμε;
            Αν η απάντηση είναι ναι τότε ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ, μέσα από την υπερψήφιση της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου